allergisten.blogg.se

Spannmål är skadligt att äta
Denna text handlar om varför spannmål är skadligt och varför man inte ska äta det (detta gäller ju även katter, hundar, etc - dvs djur som inte är fröätare ska undvika spannmål). Denna text bygger på Evolutionsmedicin, en forskningsgren inom läkarvetenskapen. OBS! Om du testar att lägga om kosten så bör du konsultera läkare först!

Bland infödingar, dvs jägare-samlare folk, är välfärdssjukdomar mycket ovanligt. Faktum är att många av våra sjukdomar inte ens existerar hos dem. När läkare reser runt bland sådana samhällen ser de inte några välfärdssjukdomar alls. När läkare beskriver symptomen för infödingarna, t.ex. hjärtinfarkt "det strålar ut smärta i vänster arm, etc" så är symptomen helt okända. När läkarna beskriver symptomen på cancer, så är de helt okända. Det var dock någon inföding som kunde erinra sig ett sådant fall för 15 år sen, det visade sig vara tropisk cancer - som orsakas av ett virus/parasit(?) eller nåt sånt. Kort sagt, cancer är helt okänt. Likaså hjärtinfarkt, fetma, åderförkalkning, astma, Multipel Skleros, Alzheimers, diabetes typ-2, etc etc etc. Professor Staffan Lindeberg vid Lunds universitet var en av de främsta svenska Evolutionsmedicin forskarna och har författat flera forskningsartiklar om Kitava folket. Faktum var att när Staffan berättade för sina läkarkollegor att han tänkte forska på jägare-samlare folk i Kitava om hjärt-kärlsjukdomar frågade läkarna varför, därför att "alla visste att jägare-samlare folk inte hade några västerländska sjukdomar".

Då kan man fråga sig varför det är så att i väst har vi massa välfärdssjukdomar, men hos andra folk så saknas dessa sjukdomar helt. Tja, ingen vet varför, men fler och fler forskare börjar tro att det beror huvudsaklingen på kosten. Det finns flera tecken som pekar på det. T.ex. när dessa infödingar får äta västerländsk kost börjar de snabbt utveckla alla våra välfärdssjukdomar, dvs fetma, åderförkalkning, etc. I Nigeria på 1950-talet fanns inga hjärtinfarkter (man kan se ärrvävnader vid obduktion) bland befolkningen, men i samma takt som de började äta vår skräpmat började incidensen av hjärtinfarkter att öka. Om man läser lite så finns det många tecken på att det är skräpmaten som är det största hälsoproblemet.

Men hur säker kan man vara på det? Tja, det kan man ju inte, därför att det som funkar för en människa behöver inte funka på en annan. Men ett enkelt test för att se om det kan funka för dig, är att _du_ testar. Ifall du börjar äta samma föda som jägare-samlare folken och ifall dina hälsoproblem börjar försvinna; fetma, åderförkalkning, kattallergi, etc - så kanske det ligger något i att det är födan som är det stora problemet? Många (alla?) som testar att lägga om kosten rapporterar massa hälsovinster och att även problemen försvinner. Flera föräldrar har rapporterat att deras autistiska barn har blivit bättre. Jag och flera andra har sluppit våra kattallergier.

Så varför är kosten så viktig för hälsan? Och vilken kost är den korrekta? Evolutionsmedicinen bygger på Darwins evolutionsteori: Survival of the fittest, dvs att alla arter måste evolvera och försvara sig, för annars utrotas de. T.ex. kaniner är ju snabba och gömmer sig, så de inte ska bli uppätna. Igelkottar har taggar för att försvara sig, etc.

Men detta gäller ju även växter. Alla växter måste också försvara sig så de inte blir uppätna. En del växter har taggar, andra är giftiga, etc. Om du skär en lök så börjar dina tårar rinna. Vilken del på organismen är viktigast och måste försvaras bäst? Jo, fortplantningsorganen. Så vi människor är väldigt ömtåliga där. Detta gäller ju även växterna, så deras fröer måste försvaras bäst. Och hur sker det? Jo, nötter har tjockt skal, men andra fröer är ofta giftiga. Var är chilifrukter som starkast? I fröerna. Fröerna är fulla av capsaicin som är ett nervgift. Så poängen är att när man äter fröer så får man i sig massa gifter, som växten utvecklat för att skydda sig. Under romartiden så var en avrättningsmetod att äta en kopp persikokärnor, som innehåller så mycket blåsyra att man kan dö. Grön potatis är giftig pga solanin, men all potatis innehåller solanin. 1 mg solanin per kg kroppsvikt är en dödlig dos. Kärnor och fröer är farliga, speciellt om vi stoppar i oss ett halv kilo fröer (i form av pasta, bröd, ris, etc) varje dag - den giftigaste delen utav en växt.

Spannmålen, t.ex. vetekorn, fröer som är sprängfulla av näring borde ju blivit uppätna och arten vete borde blivit utrotad för längesen, veteaxen kan ju inte fly eller gömma sig. Det visar sig precis som väntat att vetekornen är fulla av gifter; lektiner (en aggressiv protein som sabbar människokroppen), fytinsyror, etc. Detta gäller förstås alla spannmålen. Djur som är fröätare (råttor, papegojor, etc) är annorlunda konstruerade än människor, t.ex. har de ett keratinlager i matstrupen så de kan hantera gifterna, deras tarmar kan bryta ned fytinsyrorna, etc. Vi människor kan inte det utan vi får stora hälsoproblem. Varför får vi det? Hur länge har vi ätit spannmål? Hur länge har vi ätit bröd varje dag? Hur länge har vi haft tillgång till kvarnar, lie, eld, odlingar, etc? Är det 10.000 år? 20.000 år? På den korta tiden hinner inte människokroppen att evolvera för att hantera dessa nya livsmedels gifter. Spannmålen är så nya att vi får problem. Men lök, chili, och andra giftiga grönsaker har vi ätit mycket länge eftersom de inte kräver tillgång till nya uppfinningar; kvarnar, eld, etc. Människans matsmältningsorgan är en halv miljon år gamla, så de gifter som fanns då, kan vi hantera för att våra organ har evolverat att kunna hantera dem.

Så poängen är följande; ät de födoämnen som vi skulle ätit på stenåldern så mår vi bra, eftersom det är kost som kroppen är designad att äta. Detta innebär frukt, grönsaker, bär, nötter, kött, fisk, etc. Och absolut inga spannmål. Denna kost kallas stenålderskost. Pommes Frites fanns inte på stenålder, så det ska undvikas. Fruktsallad kunde en stenåldersmänniska svängt ihop, så det kan vi äta.
 
Man kan se på skeletten når människorna blev bofasta och började odlade spannmål - de skeletten är sneda, krokiga och tänderna är fulla med karies. Skeletten innan var ranka och välväxta med regelbundna anletsdrag. Precis som de första vita människorna som kom till Amerika rapporterade att nordamerikanska indianerna var välväxta med rena, symmetriska anletsdrag. Det var innan de började äta bröd och skräpmat.
 
Så spannmålen vill inte bli uppätna och innehåller massa artfrämmande gifter för att skydda sig. Frukter då? Ja, frukt vill bli uppätna så du bajsar ut deras fröer. Därför är många frukter inte alls giftiga, istället blir de söta när de mognar för att locka till sig fruktätare. Frukt är en av de ofarligaste födoämnena du kan äta. Har du hört talas om fruktarianer? Människor som endast livnär sig på mogen frukt - men det tycker jag är extremt. Ensidig kost kan inte vara bra.

Så om man börjar äta stenålderskost så kanske man kan fundera på ifall allergier botas? Och ja, det verkar funka. Alla allergiker som jag pratat med, som testat att lägga om kosten intygar att det funkar - deras allergier försvinner (pollen, pälsdjur, stenfrukt, etc). Man får förstås andra hålsofördelar;
 
Andra hälsofördelar
-Eksem brukar försvinna (psioriasis blir bättre eller försvinner). Huden blir bättre, finnar minskar.
-Man blir inte sjuk så ofta eftersom immunförsvaret stärks betydligt.
-Magen funkar bättre. Vad får du om man blandar mjöl och vatten? Tapetklister. Och det kan inte vara bra att äta tapetklister, dvs bröd? Som en stenålderskostare sade om bröd "jag får klisterbajs, och måste använda halva toarullen". Jag kan hålla med, men när jag började med stenålderskost, så behövdes totalt 2-3 ark toalettpapper. Inte mer. 
-Potensen förbättras. Min kompis sade förrut "när man var liten så pekade _den_ mot himlen, men nu pekar den mot horisonten". Jag höll med. Men efter några år började jag äta stenålderskost, och då pekade _den_ återigen mot himlen.
-Naglar och hår blir tjockare och bättre. Jag spelar klassisk gitarr och har alltid haft tunna naglar, så jag fick pensla på medel och åt ost. Men det blev aldrig bra. När jag började med stenålderskost så blev naglarna tjocka, och håret blev glansigare och tjockare och växte snabbare.
 
Fredrik Paulun berättar att hans eksem försvann, endast när han åt stenålderskost. Hälsofördelar märker man även hos åldringarna hos jägare-samlare folken. Våra svenska åldringar ligger som paket på långvården i flera år innan de tynar bort och dör. Åldringarna hos jägare-samlare folken är aktiva in i det sista, springer runt och stamkrigar, deltar i alla aktiviteter, har fruar, etc. På slutet får de en infektion, blir slöa i 2-3 dagar innan de dör lugnt och stilla. Det förekommer aldrig att jägare-samlare har folk som ligger sjuka under längre tider, inte ens deras åldringar ligger till sängs.
 
Jag har jättemycket mer att säga om hälsan och kosten, jag kommer posta flera lika långa texter om detta snart där jag pratar om andra saker, bla om viktnedgång. Jag skrev ovan att naturfolken inte är överviktiga. Min tjejkompis såg ett TV-program en gång om jägare-samlare folk och uttryckte sig som att alla hade tvättbräda och muskler, eller "OMG, vilka kroppar alla hade! Mums!". Så, vad händer med övervikten om du börjar äta stenålderskost? Försvinnner övervikten? Läs nästa text som handlar om viktnedgång. Jag upptäckte också en - för mig - helt enorm grej, som jag vill berätta om! Varför vill jag berätta? Jo, så att folk mår bättre, och det kommer att leda till att flera behåller sina djur utan att tvingas överge dem pga allergier och andra hälsoproblem! :)