Bland infödingar, dvs jägare-samlare folk, är välfärdssjukdomar mycket ovanligt. Faktum är att många av våra sjukdomar inte ens existerar hos dem. När läkare reser runt bland sådana samhällen ser de inte några välfärdssjukdomar alls. När läkare beskriver symptomen för infödingarna, t.ex. hjärtinfarkt "det strålar ut smärta i vänster arm, etc" så är symptomen helt okända. När läkarna beskriver symptomen på cancer, så är de helt okända. Det var dock någon inföding som kunde erinra sig ett sådant fall för 15 år sen, det visade sig vara tropisk cancer - som orsakas av ett virus/parasit(?) eller nåt sånt. Kort sagt, cancer är helt okänt. Likaså hjärtinfarkt, fetma, åderförkalkning, astma, Multipel Skleros, Alzheimers, diabetes typ-2, etc etc etc. Professor Staffan Lindeberg vid Lunds universitet var en av de främsta svenska Evolutionsmedicin forskarna och har författat flera forskningsartiklar om Kitava folket. Faktum var att när Staffan berättade för sina läkarkollegor att han tänkte forska på jägare-samlare folk i Kitava om hjärt-kärlsjukdomar frågade läkarna varför, därför att "alla visste att jägare-samlare folk inte hade några västerländska sjukdomar".
Då kan man fråga sig varför det är så att i väst har vi massa välfärdssjukdomar, men hos andra folk så saknas dessa sjukdomar helt. Tja, ingen vet varför, men fler och fler forskare börjar tro att det beror huvudsaklingen på kosten. Det finns flera tecken som pekar på det. T.ex. när dessa infödingar får äta västerländsk kost börjar de snabbt utveckla alla våra välfärdssjukdomar, dvs fetma, åderförkalkning, etc. I Nigeria på 1950-talet fanns inga hjärtinfarkter (man kan se ärrvävnader vid obduktion) bland befolkningen, men i samma takt som de började äta vår skräpmat började incidensen av hjärtinfarkter att öka. Om man läser lite så finns det många tecken på att det är skräpmaten som är det största hälsoproblemet.
Men hur säker kan man vara på det? Tja, det kan man ju inte, därför att det som funkar för en människa behöver inte funka på en annan. Men ett enkelt test för att se om det kan funka för dig, är att _du_ testar. Ifall du börjar äta samma föda som jägare-samlare folken och ifall dina hälsoproblem börjar försvinna; fetma, åderförkalkning, kattallergi, etc - så kanske det ligger något i att det är födan som är det stora problemet? Många (alla?) som testar att lägga om kosten rapporterar massa hälsovinster och att även problemen försvinner. Flera föräldrar har rapporterat att deras autistiska barn har blivit bättre. Jag och flera andra har sluppit våra kattallergier.
Så varför är kosten så viktig för hälsan? Och vilken kost är den korrekta? Evolutionsmedicinen bygger på Darwins evolutionsteori: Survival of the fittest, dvs att alla arter måste evolvera och försvara sig, för annars utrotas de. T.ex. kaniner är ju snabba och gömmer sig, så de inte ska bli uppätna. Igelkottar har taggar för att försvara sig, etc.
Men detta gäller ju även växter. Alla växter måste också försvara sig så de inte blir uppätna. En del växter har taggar, andra är giftiga, etc. Om du skär en lök så börjar dina tårar rinna. Vilken del på organismen är viktigast och måste försvaras bäst? Jo, fortplantningsorganen. Så vi människor är väldigt ömtåliga där. Detta gäller ju även växterna, så deras fröer måste försvaras bäst. Och hur sker det? Jo, nötter har tjockt skal, men andra fröer är ofta giftiga. Var är chilifrukter som starkast? I fröerna. Fröerna är fulla av capsaicin som är ett nervgift. Så poängen är att när man äter fröer så får man i sig massa gifter, som växten utvecklat för att skydda sig. Under romartiden så var en avrättningsmetod att äta en kopp persikokärnor, som innehåller så mycket blåsyra att man kan dö. Grön potatis är giftig pga solanin, men all potatis innehåller solanin. 1 mg solanin per kg kroppsvikt är en dödlig dos. Kärnor och fröer är farliga, speciellt om vi stoppar i oss ett halv kilo fröer (i form av pasta, bröd, ris, etc) varje dag - den giftigaste delen utav en växt.
Spannmålen, t.ex. vetekorn, fröer som är sprängfulla av näring borde ju blivit uppätna och arten vete borde blivit utrotad för längesen, veteaxen kan ju inte fly eller gömma sig. Det visar sig precis som väntat att vetekornen är fulla av gifter; lektiner (en aggressiv protein som sabbar människokroppen), fytinsyror, etc. Detta gäller förstås alla spannmålen. Djur som är fröätare (råttor, papegojor, etc) är annorlunda konstruerade än människor, t.ex. har de ett keratinlager i matstrupen så de kan hantera gifterna, deras tarmar kan bryta ned fytinsyrorna, etc. Vi människor kan inte det utan vi får stora hälsoproblem. Varför får vi det? Hur länge har vi ätit spannmål? Hur länge har vi ätit bröd varje dag? Hur länge har vi haft tillgång till kvarnar, lie, eld, odlingar, etc? Är det 10.000 år? 20.000 år? På den korta tiden hinner inte människokroppen att evolvera för att hantera dessa nya livsmedels gifter. Spannmålen är så nya att vi får problem. Men lök, chili, och andra giftiga grönsaker har vi ätit mycket länge eftersom de inte kräver tillgång till nya uppfinningar; kvarnar, eld, etc. Människans matsmältningsorgan är en halv miljon år gamla, så de gifter som fanns då, kan vi hantera för att våra organ har evolverat att kunna hantera dem.
Så poängen är följande; ät de födoämnen som vi skulle ätit på stenåldern så mår vi bra, eftersom det är kost som kroppen är designad att äta. Detta innebär frukt, grönsaker, bär, nötter, kött, fisk, etc. Och absolut inga spannmål. Denna kost kallas stenålderskost. Pommes Frites fanns inte på stenålder, så det ska undvikas. Fruktsallad kunde en stenåldersmänniska svängt ihop, så det kan vi äta.
Så om man börjar äta stenålderskost så kanske man kan fundera på ifall allergier botas? Och ja, det verkar funka. Alla allergiker som jag pratat med, som testat att lägga om kosten intygar att det funkar - deras allergier försvinner (pollen, pälsdjur, stenfrukt, etc). Man får förstås andra hålsofördelar;